Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

"Спартак" приема "Чавдар" на стадион "Плевен" е водещото заглавие в "Посредник" днес. На 19 август, неделя от 18 ч футболният отбор на "Спартак" ще посрещне тима на "Чавдар" (Етрополе) на стадион "Плевен" в първия си мач от първенството в "Б" група. Това информира кметът Димитър Стойков, посочвайки, че реконструкцията на спортното съоръжение е приключила. Вчера обектът е бил посетен от комисия от Общината, която е направила подробен приемно-предавателен протокол и е констатирала изпълнението на всички изисквания. "В хода на изпълнението на този проект имахме много посещения, включително и на най-високо ниво от БФС. Зная, че имаше хора, които не вярваха, че ще успеем и първият мач на "Спартак" ще се играе тук, но това вече е факт и стадионът ще има лиценз", отбеляза кметът. Утре (бел.ред. днес) Общината ще подаде необходимите документи в БФС, допълни той.

Олимпийски рекорди и с термометъра

Както прогнозирахме заради поредицата горещи дни, счупихме температурния рекорд за 6 август. Предишното най-високо постижение беше от 1928 г. - 39.3 градуса, а вчера в 15 часа синоптиците са отчели 40. На още 28 места в страната бяха записани нови рекорди, като най-горещо е било в Русе - 41 градуса. За 7 август рекордът е от 1930 г. - 38.1 градуса.
Вече сме отбелязвали, че макар обичайно най-горещият летен месец у нас да е юли, абсолютният максимум за Плевен е от август - на 12 август 1922 г. са измерени 43.4 градуса. Както е тръгнало, може да стигнем и това постижение.
Все пак синоптиците прогнозират от сряда леко захлаждане - с около 5 градуса.

Канят се да махнат и плочата на тамплиерите

Паметникът на Емил Димитров пред читалище "Съгласие" и паметната плоча на рицарите-тамплиери до чешмата на оградата на Мавзолея ще бъдат премахнати. Това обяви на редовния брифинг в Общината вчера главният архитект ма Плевен, Трифон Иванов. Това ще се случи по предложение на Постоянната комисия по култура и вероизповедание, а причината за това са неуредените законово документи, разрешаващи поставянето на паметните знаци. Архитект Иванов уточни, че след направена справка се е оказало, че няма прието решение за поставянето нито на единия, нито на другия паметник. "Посредник" многократно е писал за незаконността на двата обекта.
Има съществени пропуски в реда, по който са одобрени наличните документи, посочи Трифон Иванов и припомни в детайли хронологията на събитията по поставянето на двата паметни знака.

Кметът на Ставерци замесен в побой?

От пресцентъра на МВР съобщиха за това, че на 5 август е получен сигнал от 27-годишен, че двама мъже са разбили стъклата на дома му в село Ставерци и са нанесли побой на него и на баща му - 56-годишен. За изясняване на обстоятелствата в полицията са задържани нападателите - 39-годишен и 29-годишен, криминално проявен и осъждан. И двамата са местни жители. В резултат на побоя 56-годишният е получил фрактура на черепа и е настанен в нервохирургическото отделение на Плевенската болница.
"Посредник" научи, че единият от задържаните е самият кмет на селото Сергей Кожухарски. Потърсихме го за коментар. Той заяви, че е бил задържан, но по погрешка. Двамата потърпевши се били препознали. След снетите обяснения станало ясно, че кметът бил на гости по това време и затова по-късно е бил освободен. Потърсихме и пресцентъра на МВР. От там потвърдиха, че има такъв случай, но в момента се доизяснява. Потърпевшите продължават да обвиняват за нападението кмета на селото, а той твърди, че не е така. Бил е задържан и са му снети обяснения, информираха от ОД на МВР.

Наши творци даряват икона на Троянския манастир

От днес до 17 август Изложбеният комплекс "Орешак" в Троян ще бъде домакин на четвъртото издание на събора на Българското иконографско сдружение. Мястото е избрано неслучайно - заради близостта до Троянския манастир, чийто храмов празник се отбелязва на 15 август. През дните на събора ще се проведат лекции и демонстрации, свързани с технологични процеси при създаването на икона, обков, миниатюра, резба. Предвидени са работни часове в определена за това изложбена зала. В същата зала през целия период на събора ще има иконна експозиция на всички участници, а организаторите очакват и колеги-гости от други православни страни.
И тази година съборът няма да мине без плевенско представителство, като наши участници в Орешака ще бъдат директорът на ХГ "Илия Бешков", Мирослав Минчев, който е член на Управителния съвет на Българското иконографско сдружение, както и Марио Милев, Владимир Андреев и Милослав Манов. Те ще създадат икона, дърворезбата на която ще е дело на Мирослав Минчев, а грундът и позлатата - на Марио Милев. На място ще решим какъв ще бъде сюжетът, който ще бъде нарисуван от Влади Андреев и Милослав Манов, като готовата икона ще подарим на Троянския манастир, издаде Минчев.