Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

"Над 30 от Буковлък са сред измамените берачи на боровинки" е водещото заглавие в "Посредник" днес. Близо 200 от сънародниците ни, които бяха измамени с обещания за работа в Швеция, са вече у нас, съобщиха от полицията. Ще припомним, че гурбетчиите заминали, за да берат боровинки, но се оказали излъгани - не само без работа, но и без подслон и храна, като Правителството бе принудено да отпусне средства, за да ги върне обратно в България.
Над 30 от кандидат-берачите са жители на плевенското село Буковлък, научи "Посредник" от неговия кмет Росен Русанов. По думите му, повечето вече са си по домовете, а част от тях са останали в западната част на континента да си търсят работа, главно в Германия. Работниците, по-голямата част от които са мъже, споделили, че за работата в Швеция ги е уредил човек от Ловеч, но вместо да изкарат пари, са преживели истински кошмар и са се прибрали обратно в родината буквално на магия. Било е страшно - в чужда държава без език, без пари и дом, предава споделеното от гурбетчиите Русанов, изразявайки учудването си как толкова хора са се хванали на въдицата, без преди това да са проверили за какво става въпрос. Още повече, че не говорим за хора, които са на ръба на бедността, но явно идеята да припечелят пари на запад ги е поблазнила, допълва той.

Археолози влизат в античната митница на Мизия

Археологически екип отново влиза за месец в античния кастел Димум край Белене. Започват ежегодните археологически разкопки в античната митница на Мизия, които се финансират от Община Белене. „Ежегодно отделяме средства - колкото ни е възможно - за да се работи на Димум. Успяваме да заделяме по 10-15 хиляди лева. И сега, от 30 юли отново започва работа, в която ще участват младежи от Белене под ръководството на археолога Соня Лазарова от ВИМ - Плевен, а консултант е доц. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт с музей при БАН. До момента сме разкрили по проекта, в който се прави реставрация, консервация и експониране, част от западната крепостна стена, част от западната кула и част от южната крепостна стена. Важният обект, на който се работи вече няколко поредни години, е Принципията - най-важната сграда за един римски кастел. Надяваме се, че през тази година може би ще открием най-важната част от Принципията, тоест наистина очакваме да бъде открито нещо уникално", разказа за „Посредник" зам.-кметът на Община Белене Момчил Спасов. Той е ръководител на проекта „Димум-античната митница на Мизия", който е по ОПРР и цели античният римски град Димум да се превърне в предпочитана културно-историческа атракция и да привлича повече посетители.

Плевенчани се жалваха от мобилните оператори

12 оплаквания от граждани са постъпили само за два часа в приемната на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която беше организирана в петък в Плевен. Инициативата беше на КРС и гражданско движение ДНЕС.
И в Плевен най-големият проблем на потребителите на мобилни услуги се оказаха нелоялните практики на мобилните оператори - над 35%, подчерта председателят на КРС Веселин Божков. Вторият голям проблем е преносимост на номерата. След това се нареждат оплакванията за не получаване на детайлни сметки, неспазен кредитен лимит. При всяка една наша приемна разбираме за поне един фрапиращ случай, коментира пред журналисти Веселин Божков.

Съветничка предлага нова атракция в Кривите огледала

Предложение за приемане на наемна цена за отдаване под наем на "Сграда за култура и изкуство - Зала на смеха" в Кайлъка, по популярна сред плевенчани като Кривите огледала, се превърна в една от продължително дискутираните точки на редовната сесия на Общинския съвет в четвъртък. Причина за внасянето на предложението от кмета проф. Димитър Стойков е фактът, че в решение на ОбС от 2009 г., в което са приети базисни наемни цени на общински имоти за нежилищни нужди, не е предвидена такава за въпросния обект, чиято площ е 55 кв.м. Според текста на предложението, във връзка с проявен интерес от потенциални наематели, Община Плевен е възложила на лицензиран оценител изготвяне на оценка за наем и тя е за 123 лв. без ДДС на месец.
Най-активна по темата бе съветничката от БСП Ева Маринова. Тя запита вр.и.д. кмета Алексей Зелов кои са тези потенциални наематели и имат ли те проект как ще продължи да съществува тази сграда. Ще се промени ли нейното предназначение и има ли вероятност прилежащата към нея територия също да бъде от интерес за бъдещите наематели, продължи с въпросите Ева Маринова. Тя сподели, че по нейна информация има двама потенциални наематели, като единият е фирма, а другият - физически лица. Има ли идея сградата да претърпи основен ремонт и ще се запазят ли огледалата там, продължи с въпросите социалистката. На шега, в тон с цялостния закачлив тон на сесията, тя предложи като атракция в залата да бъдат пускани аудиозаписи от заседанията на Общинския съвет, а новаторската й идея бе приета с ръкопляскания и отляво, и отдясно.

Гипсират счупена ръка на здраво място

"Моля ви, не оставяйте това така!". С този апел в четвъртък в редакцията ни дойде Стефка Попова. Жената искаше да разкаже за отношението на лекари и сестри към нейна приятелка. Изслушахме разказа на г-жа Попова за случилото се в понеделник, 23 юли. Посъветвахме пострадалата да напише жалба, но тъй като тя е с гипсирана дясна и навехната лява ръка, най-вероятно това ще стори Стефка Попова, а потърпевшата, Динка Атанасова, ще потвърди достоверността на написаното. Същото г-жа Атанасова стори в телефонен разговор с нас.