Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

Великден между скарата, вярата и градушката, четем във вестник "Посредник"

Великден като всяка година - винаги весел, шарен. И различен! С писаните яйца, със цъфналите овошки и детската глъч, съживила поне за ден дворовете на българските села. Избрахме едно от тях, за да ви покажем как се празнува там.
По данни от Уикипедия, в село Брест живеят 2 271 човека, толкова се водят по постоянен и настоящ адрес според ГРАО от 2010 , но със сигурност изгрева и залеза всеки ден там посрещат по-малко - около 1500.
Велика събота, ден, когато по традиция жените боядисват яйцата, в Брест попадаме на нетипично състезание - позакъсняла „Тудорица". В края на селото, на бившето летище, ползвано за селкостопанските самолети някога,
на този ден „летят"... двуколки
Това е етап от конни състезания. За да покажат бързината на своя кон, са дошли участници от целия бивш окръг, та чак до Белене и Враца. Освен да покажат умения да яздят, част от участниците са впрегнали расовите си жребци в двуколки. Необичайните возила, тропотът от копитата на конете, прахта изпод нозете им и окуражителните възгласи на поддръжниците пренасят зрителя във времето на римските легиони.
Пак там, на полето после се развихри празникът с пълна сила - димящи скари, ориенталски ритми и пенлива бира повдигнаха и без това доброто настроение и помириха победени и победители.
Следобяд друга спортна проява - футболен мач на игрището в парка, събра приятели и гости на селото.
Междувременно „стопанката" на параклисът „Света Параскева" в центъра на Брест -
Вдовицата баба Донка посрещаше православните християни, дошли да запалят по свещичка.
Дали заради нашето неверие, или поради физични закони, градушка удари дворовете в Брест в събота - неочаквано пролетния тих дъждец премина в яростна няколкоминутна ледена стихия, която порази цветовете на овощните дръвчета и прибра празнуващите по къщите - за кратко.Но мина и замина.
След песните, скарите, бирите, полека настъпи нощта на Великден.

"Училище за училището" организират в СОУ "Иван Вазов"

СОУ "Иван Вазов" стартира нова инициатива, наречена "Училище за училището". Целта й е чрез срещи, беседи, дискусии да се окаже помощ на всички, които имат отношение към учебния процес - ученици, родители, учители. Ще бъдат канени психолози, лекари, общественици, които със знанията и опита си могат да дадат ценни съвети на нуждаещите се.
За първата среща по тази инициатива е поканена Мадлен Алгафари - известен български психолог и психоаналитик. Днес от 18.30 ч в сградата на ДКТ "Иван Радоев" ще се проведе своеобразна родителска среща - с госпожа Алгафари ще се срещнат родители на ученици от СОУ "Иван Вазов", които желаят да присъстват. Мадлен Алгафари е гост и в рубриката "На прицел" в брой 9 на училищния вестник „В@з Буки Веди", който излиза днес.

Номинираха проф. Стойков за член на Европейския конгрес на местните власти

Кметът на Плевен проф. Димитър Стойков е номиниран за член на българската делегация в Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, информират от пресцентъра на Общината. Предложението за нов състав на делегацията е одобрено от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България и ще бъде внесено за утвърждаване от Министерския съвет.
Мандатът на Конгреса изтича през септември и на 16 октомври ще се проведе обновителна сесия. Съгласно правилата на Конгреса, България има 12 делегати, от които 6 представители и 6 заместници. Те са разпределени в две камари - на общините и на регионите. Мандатът на новата делегация е от 2012 до 2016 година. В Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа членуват 47 държави.

В защита на АЕЦ Белене - митинг и в Плевен

В края на миналата седмица инициативният комитет на гражданско движение „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти?" организира пресконференция, за да разясни пред журналисти следващите стъпки, които ще бъдат предприети в защита на ядрената централа в Белене.
Митинг-протест ще се проведе на 22 април от 11 часа пред сградата на Общината в Плевен, стана ясно на пресконференцията. В нея участваха Герман Германов, председател на инициативния комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти?", съпредседателите Красимир Тодоров и Русалин Костов, както и кметът на Белене Петър Дулев.
За участие в митинга в Плевен ще бъдат поканени всички кметове на всички общини в Плевенска област, както и народните представители от региона от всички партии. Нека народните ни представители да дойдат и сами да чуят волята на избирателите си, категорични са от инициативния комитет.

Осъдиха трафикант на година затвор

Х.А.И се призна за виновен за това, че е принудил две жени да проституират, като им е обещал за това парични облаги. Обвиняемият е сключил споразумение с магистратите и е казал, че разбира последиците, а именно 1 година затвор, при първоначално строг режим. Времето, което е прекарал в ареста, ще му бъде приспаднато от присъдата. Районен съд - Плевен не наложи глоба в полза на държавата, но постанови подсъдимия да плати деловодните разноски. Споразумението подлежи на обжалване.