Предлагат създаване на регистър за заповедите по Закона за домашното насилие
Предлагат създаване на регистър за заповедите по Закона за домашното насилие / dariknews.archive

Тревожна статистика от периода 2012-2014 г. беше огласена по време на национална среща в пресклуба на БТА в Плевен, свързана с проблемите на насилието над жени и деца.
Според нея, 35% от жените в България са жертва на убийство или опит за убийство от настоящи или бивши интимни партньори. При 25 на сто от случаите на този род престъпления извършителите са близки - син, внук или брат. Само 5% от престъпленията срещу жени са извършени от напълно непознат.

В срещата в Плевен, организирана от Сдружение „Отворена врата" - Плевен и Сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола" се включиха представители на неправителствени организации от Силистра, София, Бургас и Варна, както и на Плевенската прокуратура, полиция, представители на държавни и общински служби.

Данните за насилието над жени са на базата на анкети, обхванали 11 окръжни съдилища в страната, стана ясно от думите на Геновева Тишева от Алианса. При представянето на доклада по проблема тя подчерта необходимостта, България час по-скоро да ратифицира Истанбулската конвенция, която урежда въпросите свързани с превенцията и борбата с насилието над жени и домашното насилие.

Една от всеки 3 жени в Европа е ставала жертва на насилие - физическо, психическо или сексуално. 22% от жените в Европа пък са ставали жертва на насилие от страна на своя партньор.
За България стойността на този процент е по-висок, като достига 29%. За миналата година има регистрирани и близо 150 случая на изнасилване, което не е никак малко, като се има предвид факта, че жертвите на този род престъпления не винаги съобщават за случилото се.

През 2014 г. година потърсилите помощ лица чрез организациите, които членуват в Алианса, са 2250, а настанените в кризисни центрове - 233. За периода се отчита и висок брой заведени дела по Закона за домашното насилие, които са 374.

Една от препоръките към институциите, които бяха представени на срещата е да бъде създаден единен национален регистър с информация за издадените заповеди по Закона за домашното насилие, наложените мерки и тяхното изпълнение.

Работата по поддържането на регистъра може да се възложи на прокуратурата, като всички ангажирани по изпълнението на мерките за закрила - МВР и НПО, се задължат в конкретен срок да подават информация към него.

Друга мярка, която беше предложена във връзка със справяне с проблема е да се предвиди засилена наказателна отговорност за извършителите на домашно насилие в условията на рецидив и спрямо непълнолетни лица.