/ Община Плевен
В Плевен 15 общински съветници са внесли предложение с искане за прекратяване на правомощията и освобождаване на председателя на Общинския съвет (ОбС) Мартин Митев.

То ще бъде разгледано на предстояща извънредна сесия, насрочена за 9 юни, четвъртък, съобщиха от Общината. "Цялата група на БСП заедно с още седем общински съветници от различни политически групи са вносителите на предложението", коментира Свилен Атанасов, председател на групата съветници от социалистическата партия. 
"Конюнктурата отдавна е променена.

Ремонтират единствената концертна зала в Плевен с близо 2,7 млн. лв.

Партия ГЕРБ на местно ниво не е най-голямата група общински съветници. При новите обстоятелства и ситуация в национален аспект, длъжността председател на ОбС, която е ярко политическа по своята същност, не може да бъде и да остане патент на ГЕРБ“, коментира Атанасов.

Той подчерта, че предложението за смяна на председателя на ОбС е продиктувано изцяло от политически мотив, не е заради личността на Мартин Митев.

"Председателят е пръв между равни и не смятам, че дейността и функционалността на Общинския съвет ще бъде нарушена, ако бъде избран нов", допълни Атанасов. По думите му немалка част от настоящите общински съветници са натрупали достатъчно опит и стаж, и всеки един от тях може да заеме председателката позиция. 

В изявление до медиите председателят на ОбС Мартин Митев коментира, че е запознат с искането на колегите му за неговата оставка. "Това е тяхно право и съгласно правилника за работа съм изпълнил задълженията си като съм свикал заседание този четвъртък, 9 юни.

Смятам, че всеки един от общинските съветници ще гласува по съвест", се казва в съобщението. Предложението за освобождаване на председателя на ОбС-Плевен може да бъде прието, ако получи подкрепата на 21 общински съветници. 
БТА