Плевен ще бъде домакин на конференция на държавите от Залцбургския форум
Плевен ще бъде домакин на конференция на държавите от Залцбургския форум / netinfo
Плевен ще бъде домакин на Залцбургския форум на министрите на вътрешните работи на 20 и 21 септември. Това съобщи днес министърът на вътрешните работи Румен Петков. В срещата ще се включат 14 вътрешни министри от Централна и Източна Европа и страните от Западните Балкани.

Своето участие в събитието вече са потвърдили министрите на вътрешните работи на Австрия, Унгария, Полша, Словения, Румъния, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина и Сърбия. На ниво зам.-министри ще бъдат представени Чехия, Словакия, Македония и Черна гора.

На предстоящия в Плевен форум министерската конференция за пръв ще бъде организирана в разширен формат и ще включва представители както на Залцбургския форум, така и на държавите от Западните Балкани. На 21 септември ще бъде осъществена и видеоконферентна връзка със зам.-председателя на ЕК Франко Фратини, който ще има възможност на живо да отправи поздравления към участниците.

Програмата на министерската конференция включва дискусии по въпроси от ключови области на европейската политика в областта на вътрешните работи. Ще бъдат обсъдени полицейското сътрудничество за превенция и борба с организираната престъпност, сигурността на външните граници на ЕС, както и европейската миграционна политика.

Румен Петков заяви още, че се очаква да бъде обсъдена и приета декларация за създаване на групата на приятелите на Залцбургския форум от Западните Балкани.