/ БТА
С тържествен ритуал започна честването на Деня на освобождението на Плевен и на признателност на гражданите към загиналите за неговата свобода. Той се състоя по традиция на централния площад "Възраждане" пред параклис-мавзолея "Св. Георги Победоносец". 

БТА

Участваха военнослужещи от Плевенския гарнизон, сред присъстващите бяха народни представители, областният управител Виолета Иеремиева, председателят на Общинския съвет доц. Иван Малкодански, общински съветници, бившите кметове Румен Петков, Найден Зеленогорски и Георг Спартански, десетки плевенчани.  

БТА

Ритуалът започна с панихида в памет на героите, отслужена от свещеници от плевенски храмове. 

"Днес отново е 10 декември - Ден на памет и признателност. 146 години след славната Плевенска епопея, ние свеждаме глави пред подвига на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за нашата свобода – десетки хиляди войници и офицери, руснаци, украинци, грузинци, поляци, финландци, молдовци и румънци. Към тях е нашата вечна признателност. Техният подвиг ще се помни вечно. Вечна слава на загиналите за свободата на България!", каза в словото си по повод 146 години от Плевенската епопея кметът д-р Валентин Христов.

БТА

В знак на признателност венци и цветя бяха поднесени пред параклис-мавзолея "Св. Георги Победоносец".

Музей на открито бе сред инициативите, посветени на годишнината от освобождението на Плевен. Тя се реализира по идея на председателя на Общинския съвет доц. Иван Малкодански, съвместно с плевенския клон на дружество "Традиция" – "Васил Ганчев – Плевналията". Пред плевенчани бяха показани хладно и огнестрелно оръжие, въоръжение, снаряжение, униформи на войници от периода на Плевенската епопея. 

БТА

Празничният ден продължи с концерт в залата на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" с участието на Плевенската филхармония, общинския хор "Гена Димитрова" и хора при Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев", под диригентството на Георги Милтиядов.

Днес всички обекти на Регионалния военноисторически музей работят с вход свободен.  

БТА

Елина Кюркчиева, БТА