Петорна експертиза поиска прокуратурата в Плевен по делото за пране на над 2 млн лв
Петорна експертиза поиска прокуратурата в Плевен по делото за пране на над 2 млн лв / archive.dariknews

Петорна съдебно-медицинска експертиза е поискала Окръжната прокуратура в Плевен във връзка със задържането Иван Маринов и синовете му Горан и Станьо в първите дни на януари 2014 г. Те са обвиняеми за пране на пари и престъпления против данъчната система на Република България в особено големи размери. Това съобщи наблюдаващият прокурор Рени Кирилова.

Тримата членове на ромска фамилия от Долни Дъбник бяха задържани на 3 януари 2014 г. при извършена специализирана полицейска операция с участието на служители от сектор „Оперативна реализация" при ДАНС, както и на служители от ОД на МВР-Плевен и прокурори от Окръжна прокуратура-Плевен.

Семейството е било наблюдавано от половин година и е установено, че парите са били получавани чрез банкови преводи, изпратени от територията на Палестина. Измамите са на стойност от над 2 милиона лева.
Рени Кирилова обясни, че Районна прикуратура още не е започнала проверка, защото в хода на досъдебното производство е била назначена медицинска експертиза, по повод здравословното състояние с оглед зрението на двама от обвиняемите. В тази връзка има заключение от офталмолози при очната клиника в Плевен, което гласи, че становището по решението на ТЕЛК е, че те имат 100% слепота, но предстои да се назначи и петорна експертиза, която ще се проведе от вещи лица в София.

Бащата Иван Маринов в момента е с мярка задържане под стража, съдът е потвърдил мярката, но той има право на обжалване пред въззивната инстанция и сега обжалва мярката за неотклонение пред Апелативен съд - Велико Търново като заседанието е насрочено за 28 март 2014 г.

По отношение на Районна прокуратура - Плевен за проверката ще бъде изпратено решението на ТЕЛК - комисията в Плевен, заедно с осъдителното решение на единия от обвиняемите за това, че е управлявал МПС без свидетелство за правоуправление.

Прокурор Рени Кирилова уточни, че разследването продължава и се води от двама следователи, като работата по делото в момента е в законоустановения шестмесечен срок.