Пчелин и ферма за калифорнийски червеи искат да правят в ловешко село
Пчелин и ферма за калифорнийски червеи искат да правят в ловешко село / archiv.DarikNews

Пчелин и ферма за преработване на биологични отпадъци от червени калифорнийски червеи искат да правят двама земеделски производители в ловешкото село Горан. Това те са заявили пред кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев, който внася за разглеждане в комисиите на общинския съвет предложение за предоставяне на земя, общинска собственост, съобщават от местния парламент.

Според общинската администрация, целесъобразно е двата имота от общо 10,509 дка, които иска Йордан Нацев за ферма за калифорнийски червеи, да му бъдат отдадени под наем без търг или конкурс за срок от 10 години при годишна наемна цена 15 лв./дка. Теренът представлява изоставени ливади, върху които са изграждани парници за отглеждане на зеленчуци и не са ползвани повече от 20 години. Законът за стопанисване и ползване на земеделска земя дава правото земите от общинския поземлен фонд, които не са ползвани две или повече стопански години, да бъдат отдавани под наем или аренда без търг или конкурс. Положително становище вече е дал общественият съвет в селото.

Положително е становището на обществения съвет в Горан и по другото предложение - за отдаване под наем на поземлен имот в местността Ески Баалък за устройване на пчелин от Милко Баръмов. Става дума за пасище, което е обрасло с издънкови и диворастящи дървета и храсти и също не се ползва по предназначение. Според Закона за пчеларството, за устройване на постоянни пчелини с над 10 пчелни семейства, общините може да учредяват право на ползване върху земеделски земи при прилагане разпоредбите на Закона за общинската собственост. Баръмов в момента има пчелин от 57 пчелни семейства, който е в негово собствено дворно място.

Със свое решение от 2010 година, общинският съвет е определил годишна наемна цена в размер на 10 лева на декар при предоставянето на земя за пчелин. Исканият поземлен имот е с площ 8,210 декара. Кметът Казанджиев предлага правото на ползване да се учреди без търг или конкурс за 10 години.