Отстраниха временно шефа на РВМС в Плевен заради “дупетата”
Отстраниха временно шефа на РВМС в Плевен заради “дупетата” / снимка: Sofia Photo Agency

Шефът на Районната ветеринарномедицинска служба Плевен д-р Емил Попов е отстранен временно от длъжност, съобщават от Министерство на земеделието и храните. Новината потвърдиха за Дарик и от Националната ветеринарномедицинска служба.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е информиран днес от директора на НВМС д-р Йордан Войнов за хода на акцията за задържане на вносни изрезки от колбаси с изтекъл или неправомерно удължен срок на годност, неизрядна етикетировка или документи за произход. След срещата, по настояване на министъра, д-р Войнов е разпоредил да бъде извършена комплексна проверка на РВМС Плевен.

Тя е заради съмнения, че служители са прикривали нарушения на плевенската фирма „Анона" ООД, където бяха задържани най-големи количества краищници на колбаси - над 100 тона. В специално сформирания екип за извършване на проверката ще участват служители на инспектората на Министерство на земеделието и храните и на дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните" в МЗХ. Съмнителните изрезки от колбаси ще бъдат проверявани килограм по килограм, за да се установи техния произход и с какви документи са придружени.

Директорът на НВМС д-р Йордан Войнов днес е издал заповед, с която се спира вноса на изрезки от колбаси от разнородни партиди. Целта е допусканите до пазара у нас изрезки да са само от една партида, така че ветеритарните власти да могат да проследяват техния произход, датите на производство и срока на годност.

След акцията, проведена от ГДБОП и ДВСК на 25 август, беше наложена възбрана на 194 тона месни продукти.