От БСП-Плевен призоваха гражданите за активност при проблеми в здравеопазването
От БСП-Плевен призоваха гражданите за активност при проблеми в здравеопазването / dariknews.archive

На среща с журналисти, ръководството на общинската организация на БСП“Лява България“ в Плевен изрази позицията си относно демографските проблеми в страната и връзката им със сектор Здравеопазване. В срещата участваха Свилен Атанасов – председател на Общинския съвет на БСП в Плевен и неговите заместници д-р Никодим Нинов и Ева Маринова.

„Очакваме българските граждани да проявят своята активност и когато имат сигнали за проблеми в сектори като Здравеопазване и дори Социални грижи, спокойно да се обръщат, както към медиите, така и към нас като политическа централа“, заяви Свилен Атанасов след коментар на състоянието на медицинските услуги в Община Плевен и изобщо в страната.

В този смисъл Атанасов допълни, че депутатите на БСП от Плевенския многомандатен избирателен район няма да подкрепят така предложения бюджет за сферата на здравеопазването за 2017 година. Според него, депутатите ще настояват да се увеличи многократно предвидената сума за профилактика, превенция и за доболнична помощ, които определи като изключително слабото звено в сектора на здравеопазването.

„Целта е да се промени политиката на здравното министерство и да се постави на първо място профилактиката и превенцията на здравето, както е навсякъде по света, защото самото лечение е много по-скъпо“, допълни д-р Никодим Нинов.

Инициаторите на срещата предоставиха статистика, която показва тревожни и стряскащи данни за Плевенския регион през последните две години, въпреки че тук са позиционирани най-много на брой лекари в страната.

Според данните, в Европа показателят за продължителност на живота е 83.2, в България - 74,7 , и в Плевен - 74,07. Коефициентът на естествен прираст на 1000 души от населението в Европа е 0,2%, в България е отрицателен: -5,2%, а в Плевен : - 10%!

Коефициентът на детска смъртност на 1000 живородени деца в Европа е 4,3%, в България 7,6%, а в Плевен - 8,5%.

Коефициентът на смъртност на 1000 души от населението в Европа е 9,9%, в България 15,6%, а в Плевен - 18,7%.

От БСППлевен призоваха гражданите за активност при проблеми в здравеопазването
netinfo