Осъдиха служителка на ОД на ДФЗемеделие-Плевен, приела подкуп
Осъдиха служителка на ОД на ДФЗемеделие-Плевен, приела подкуп / dariknews.archive

С присъда от 17 април 2015 г., състав на Плевенски окръжен съд призна подсъдимата З.С.Д. за виновна за това, че на 2 август 2013 г. в град Плевен, като длъжностно лице в Областна дирекция ДФ „Земеделие", е приела от М.Й.М. - одобрен кандидат по Мярка 112 от Програма за развитие на селски район 2007-2013 г. парична сума, в размер на 1500 лв.

Служителката е нарушила службата си, като през месец март 2013 г. е изготвила документи, свързани с анекс към договор по мярка 112 на М.Й.М., като нарушила задълженията си по длъжностна характеристика, утвърдена от главния секретар на ДФ„Земеделие" и декларираното от нея в Декларация за избягване на конфликт на интереси, лично подписана от нея, че няма да извършва възмездни услуги за подпомагане по схемите на ДФ„Земеделие", както и е нарушила чл.19 - глава Шеста от Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация, а именно: „Служителят не може да упражнява дейности, посочени в законодателството, като несъвместими с неговите задължения и отговорности".

За това и на основание чл.301 ал.2 предл.2 вр. ал.1 предл.2 от НК, съдът я осъжда на три години лишаване от свобода и глоба в полза на държавата в размер на 5000 лв.

На основание чл.66 ал.1 от НК съдът е отложил изпълнението на наказанието лишаване от свобода, наложено с настоящия съдебен акт на подсъдимата З.С.Д. с изпитателен срок от пет години.

Също така на основание чл.301, ал.4 вр. чл.37, ал.1, т.6 и т.7 от НК подсъдимата З.С.Д. е лишена от правото да бъде държавен служител за срок от 5 години.

Подсъдимата З.С.Д. е осъдена и да заплати сумата от 1500 лева, представляваща равностойността на предмета на престъплението по чл.301 ал.2 от НК.
З.С.Д. ще заплати и направените деловодни разноски по делото.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.