borislav
borislav / obshtina.lovech
Със спектакъла „Борислав“ на Софийската опера и балет на откритата сцена на крепостта в Ловеч бяха открити празниците „Ловеч в освободителното движение на Асеневци“. Гост на събитието бе зам.-министърът на културата Румен Димитров.
 
„Намираме се на точното място и време, сред историческия декор „Хисаря“, където се е развило действието от операта. Е, сега е 830 години по-късно. Но тази крепост, която дава началото на Втората българска държава, ще даде особена сила и на днешното представление“, каза кметът Корнелия Маринова. Тя припомни, че през следващите дни и месеци гражданите и гости на Ловеч ще могат да посетят още много представления и концерти.
 
„Творбата „Борислав“ за великия войвода на Цар Иван-Асен II е много особена. В нея патриотичните чувства надделяват над егото и жаждата за мъст и спасяват царя – сюжетът носи привкус на уникалност. Ние се адаптирахме бързо към тези условия и се радваме, че тук за първи път ще прозвучи оперно представление в тази отлична акустика. Героят Борислав е пример за достойнство и национална чест“, каза акад. Пламен Карталов, режисьор на постановката.
 
Следващото заглавие от програмата за Асеневци е на 21 юни (сряда), когато гостува спектакълът „Величието на Асеневци“ на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Адаптацията е на Иван Митев, постановката и сценографията - на Стефан Методиев. Представлението е на сцената на Ловешката средновековна крепост от 21 ч.