Окръжният съд потвърди мярката за неотклонение на Алексей Зелов
Окръжният съд потвърди мярката за неотклонение на Алексей Зелов / dariknews.archive

С определение от 26 август 2014 г., състав на Плевенски окръжен съд потвърди мярката за неотклонение „Задържане под стража", взета спрямо зам.-кмета на Плевен Алексей Зелов, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Плевен.

От там информираха, че както при вземане на мярката за неотклонение „Задържане под стража", така и при разглеждане на жалбата на обвиняемия срещу тази мярка, съдилищата са приели, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил умишлено престъпление по чл.302, т.1 вр. чл.301, ал.1 от НК, което е „тежко", по смисъла на чл.93, т.7 от НК.

В искането за замяна на мярката с по-лека беше посочено, че съдебното производство по делото е прекратено и са дадени указания за отстраняване на допуснати на досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила, което е довело до забавяне хода на наказателното производство, по причини, несвързани с подсъдимия, както и, че не е налице опасност той да извърши престъпление, тъй като не е осъждан и с много добри характеристични данни, а поради това, че е освободен от 1 юли 2014 г. от заеманата длъжност - заместник кмет на Община Плевен, не съществува възможност да се направи предположение, че служебното му положение може да доведе до извършване на престъпление.

От Окръжен съд - Плевен посочват, че данни за участието на обвиняемия зам.-кмет на Плевен в извършване на престъплението се съдържат в показанията на свидетелите С.Р. и И.Г., в протоколите за претърсване и изземване, в протокола за оглед на лице, в протоколите за изготвяне на веществени доказателствени средства и в заключението на приложената по делото физико-химическа експертиза и не са констатирани обстоятелства, които да разколебаят предположението за участието му в извършване на посоченото престъпление.

Припомняме, че Алексей Зелов е обвинен в извършване на престъпление, което се наказва с „Лишаване от свобода" от 3 до 10 години, с глоба до 20 000 лв. и с лишаване от права по чл.37, ал.1, т.6 и т.7 от Наказателния кодекс.
В тази връзка съдът намира, че не е отпаднала опасността той да се укрие, предвид тежката санкционна част на този текст от НК. Според съда, деянието, за което е привлечен като обвиняем, се характеризира с висока степен на обществена опасност, във връзка с естеството на засегнатите от него обществени отношения.

От друга страна, обстоятелството, че съдебното производство по обвинителния акт срещу подсъдимия, е прекратено, не би могло да обоснове извод за необходимост от изменение на мярката за неотклонение в по-лека предвид това, че разпореждането на съдията-докладчик за прекратяване на съдебното производство все още не е влязло в сила и не е приведено в изпълнение.

Въз основа на всичко това Плевенският Окръжен съд е приел, че не са налице обстоятелства, които да налагат изменение на мярката за неотклонение, взета спрямо обвиняемия Алексей Зелов в по-лека, тъй като и към момента съществуват основанията за неговото задържане, а именно - обосновано предположение за това, че той е извършил престъплението, предмет на обвинението, както и реалната опасност да се укрие, предвид тежките санкционни последици за престъплението, в извършването на което е обвинен.

Определението може да се обжалва и протестира в тридневен срок от днес пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.