Немски ВУЗ заяви интерес за филиал в Ловеч
Немски ВУЗ заяви интерес за филиал в Ловеч / Павлин Иванов

 

Декларация за намерения за изграждане на филиал на немски ВУЗ в Ловеч подписаха кметът Минчо Казанджиев и Йоахим Бах, директор "Международни отношения" при Университета в Шмалкалден, Германия. С подписването на документа представителите на висшето учебно заведение в немския град и в частност факултета по машиностроене и община Ловеч заявиха намерението си  да основат и развият съвместно академична специалност на немски език в Ловеч.

Предвижда се разкриването на инженерна бакалавърска специалност, която да се придържа към съществуващия учебен план на Висше учебно заведение в Шмалкалден и ще следва германския стандарт за качество. Ще се преподава и общува на немски език.

Новата академична специалност трябва да се планира като фаза до четири години, сочи подписаният документ. Във фазата на разработване всички партньори ще потърсят интензивно възможности за финансиране от трета страна. След това филиалът трябва да се издържа финансово чрез студентски такси и/или чрез финансиране от частни средства /особено чрез подпомагане от страна на икономически предприятия/.

За момента никоя от подписващите страни не се ангажира финансово. Чрез подписаното споразумение висшето учебно заведение Шмалкалден и Община Ловеч изразиха готовност да внесат предложение в съответните държавни  институции, за да подготвят първоначално финансиране.  

Ловеч работи от години за реализиране на идеята да се превърне в университетски град, каза кметът Минчо Казанджиев. Според него, регионът има нужда от технически ВУЗ, защото е ориентиран към развитие на машиностроенето. Изграждащия се завод за автомобили също изисква подготовката на средно и висококвалифицирани специалисти в тази област.

Гимназията за чужди езици в Ловеч е партньор на университета в Шмалкалден по програма, финансирана от Програмата за академичен обмен на Германия, каза директорът по международните отношения в немския университет Йоахим Бах. Той посочи, че е дошъл в Ловеч с намерението да предложи възможности за обучение в университета на зрелостниците от Езиковата гимназия.  За тези млади хора, които нямат финансови възможности, но имат желание да учат в немския ВУЗ, е проектът за разкриване на филиал в Ловеч.

Първите стъпки в тази насока са поетите ангажименти от Община Ловеч да предостави база за немския филиал. Сред обсъжданите обекти е сградата на закритото професионално училище „Дочо Пенков" в квартал „Здравец". Проектът за ВУЗ бе обсъден и с представителите на Консултативния съвет за икономическо развитие към община Ловеч.