На международна среща обсъждат Градско-селските партньорства
На международна среща обсъждат Градско-селските партньорства / archiv.DarikNews

Заместник областният управител арх. Бойко Балтаков и старши експертът Веселка Антонова заминават за Краков - Полша. На 12 и 13 декември, заедно с осем партньорски институции от цяла Европа по проект "Градско - селски партньорства в метрополните зони" - URMA, те ще обсъждат, как градско-селските партньорства могат да допринесат за териториалното сближаване и за стимулиране на иновациите и икономическото развитие.

Ще разгледат как Краков като полюс на растеж на метрополния район насърчава развитието на съседните селски райони, но също и дали съседните селски райони допринасят за развитието на Краков. Осемте региона партньори ще представят свои примери за устойчиви партньорства между градските и селските райони.

В Хамбург, селските райони и ядрото на града са изготвили общи концепции за по-добро свързване на региона чрез обществен транспорт, в Твенте - Холандия развиват хранителна верига, а регион Ломбардия - Италия служи като място за отдих на град Милано. Основен въпрос на семинара ще бъде как Краков може да се възползва от този опит.

В сряда ще бъде организирано проучвателно посещение на "Специалната икономическа зона на община Ниеполомице", като ще бъде представен конкретен местен пример за сътрудничеството между градските и селските райони в Краков. Посещението е ориентирано към създаването на съвместни про-инвестиционни политики и включва представители на метрополния център, както и регионалните участници.

Институтът за градско развитие - Краков ще бъде домакин на публичния семинар в четвъртък. Темата за градско-селски партньорства ще бъде обсъждана с регионалните заинтересовани страни и международни експерти. Климент Найденов - ръководител на проекта за Областна администрация Плевен ще представи модел на успешно регионално сътрудничество в областта на туризма и трансграничното сътрудничество.

Проектът Градско-селски партньорства в метрополните зони - URMA е финансиран от Европейския съюз в рамките на Програмата ИНТЕРРЕГ IV C. Осем партньори от 5 държави-членки на ЕС ще си сътрудничат до декември 2014.

Партньорите се намират в Хамбург, Краков и Шчечин - Полша, Ломбардия и Тоскана - Италия, Твенте - Холандия и Плевен.