Малки деца се докоснаха до магията на класическата музика
Малки деца се докоснаха до магията на класическата музика / archive.dariknews

На 26 март най-малките плевенчанчета - на възраст до 3 години, имаха възможност да слушат класическа музика заедно със своите родители в регионална библиотека „Христо Смирненски".

Поредната интересна инициатива на културния институт се състоя в зала „Игротека" в библиотеката, където прозвучаха подбрани класически произведения. Родители и деца се насладиха заедно на чудното вълшебство на класическата музика.

Малки деца се докоснаха до магията на класическата музика
netinfo

Според експерти, класическата музика може да стимулира мозъка по начин, който подпомага образователното и емоционалното развитие. Теорията е позната като "Моцартов ефект" и в нея е заложено твърдението, че класическата музика повишава коефициента на интелигентност, подобрява здравето, заздравява семейните връзки и дори вярва в създаването на рядко срещаните деца-чудо.

Според проведените изследвания, пускането на музика на бебета в утробата на майката и в ранните им години помага за изграждането на нервните връзки, по които мислите и информацията пътуват. Предполага се, че този вид музика може да стимулира алфа вълните в мозъка, създавайки усещане за покой.