Лекарите заплашват с Национален протест ако не се актуализира бюджета на НЗОК
Лекарите заплашват с Национален протест ако не се актуализира бюджета на НЗОК / dariknews

Председателят на Лекарския съюз в Плевен д-р Венцислав Грозев и неговият заместник и член на Управителния съвет д-р Ивайло Пресолски запознаха медиите с декларацията, приета преди дни на Събора на Българския лекарски съюз, която е в унисон с декларацията на европейските лекари, работещи на държавна практика и е по повод Деня на протест на лекарите в цяла Европа.

Декларацията е съставена от 4 опорни точки и с нея българските лекари подкрепят исканията на своите европейски колеги за осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани, прекратяване на корупцията и репресиите върху лекари и достойно заплащане и условия на труд за всички лекари в България.

БЛС за пореден път предупреждава, че средствата за здравеопазване в България не гарантират достъп на българските граждани до качествена медицинска помощ.
В декларацията се посочва, че основен проблем за изброените проблеми в България е тежкият финансов дефицит, в който се намира вече повече от 6 години.
"Този дефицит в комбинация с лошото управление на средствата води до нарастване на недоволството от качеството на медицинската услуга в страната", каза д-р Грозев и предупреди, че лечебните заведения са застрашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри.
Той посочи, че с декларацията се настоява за актуализация на бюджета на НЗОК, за да се гарантира сигурност в здравната система и за отпадане на всички нормативни актове, които пречат на реализацията на настоящото искане.

Във връка с декларацията, Съборът на БЛС е решил УС на БЛС да оттегли подписите на представителите си от Националния рамков договор за 2014 г.
Другото решение е организирането на протестни акции в страната в рамките на Деня на протест на европейските лекари - 15 май.

В декларацията се настоява за отмяна на Министерското постановление от 24 април т.г. за приемане на методики за оценяване и заплащане на медицинската помощ, което радикално променя уаловията за работа в лечебните заведения.

"В случай, че искането за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени до 30 май 2014 г., БЛС ще организира и проведе Национален протест, на който ще бъдат поискани остаавките на ръководството на Министерството на здравеопазването и на НЗОК", се казва още в декларацията.

В четвъртък лекарите в Плевен ще се включат в протестните акции в страната в рамките на Деня на протест на европейските лекари - 15 май като излязат в 13:00 часа пред ДКЦ-та и лечебни заведения в града.