Късче земя от родното място на Скобелев поставиха пред паметника му в Плевен
Късче земя от родното място на Скобелев поставиха пред паметника му в Плевен / netinfo

Капсула с пръст от родната земя на генерал Скобелев беше поставена днес в земята пред паметника на Белия генерал в Плевен. Идеята, която се реализира в Деня на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 131 години от Плевенската епопея, е на автора на паметника Владимир Суровцев. Чрез нея ще бъде осъществена връзката между родовото имение на генерала и земята, на която той е извоювал славата си на голям пълководец.

“Вярвам, че това късче земя ще се свърже с българската земя така, както навремето българи и руси се свързаха и напоиха с кръвта си земята на България за нейното освобождение”, каза в празничното си слово пред паметника председателят на Общински съвет Плевен Георг Спартански.

“Народ, който не помни миналото си, няма бъдеще”, припомни днес председателят на местния Парламент и подчерта усилията на града ни в това отношение. Пръстта беше поставена в земята пред паметника от кмета на града Найден Зеленогорски и вице-губернатора на Рязанска област Андрей Шевельов.

Тържествата днес започнаха с трисагия и представяне на иконата Владимирската Божия майка от Спасо-Ефимиевият манастир. Денят на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и Плевенската епопея беше почетен и с църковен ритуал в Параклис – Мавзолей “Свети Георги Победоносец”, където по-късно бяха поднесени венци и цветя в памет на героите, отдали живота си за Освобождението на Плевен.