Галя Горанова: Очакваме до две седмици, предложенията ни за промени в НК да станат закон
Галя Горанова: Очакваме до две седмици, предложенията ни за промени в НК да станат закон / dariknews

"Възмутена съм от писмото на Зинаида Златанова, защото на 24 юни 2014 г. след унищожителната критика във връзка с проекта за новия Наказателен кодекс, внесен от правителството през януари 2014, тя се изказа, че ще оттегли този законопроект и ще убеди Европейската комисия, че можем да се справим без нов НК - със сега действащия. Шест дни по-късно, обаче става ясно, че Златанова е продължила да цитира и да налага тезите, заложени в новия законопроект", каза майката на загиналия Влади в тежката катастрофа, станала на 5 май 2014 г. Галя Горанова на среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.

Тя уточни, че законопроектът не е добър в частта си, свързана с транспортните престъпления, защото според него не било целесъобразно да се повишават наказанията: „И това, на фона на ежедневните информации, че се случват катастрофи, че умират деца, че умират възрастни по пътищата", каза майката на Влади.

Това всъщност е и едната от каузите на групата "Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван" - промяна в действащия в момента Наказателен кодекс във връзка с транспортните престъпления, която трябва да включва ограничаване на възможността за прилагане на пробация, чрез определяне на долен праг на наказанието, а не както до сега т.е., без долен праг на наказанието, както и увеличаване на наказанията.

Галя Горанова каза, че предложенията за промяна са внесенои на 13 юни 2014 г. от депутати от ГЕРБ и един депутат от Коалиция за България, като на заседание на Правната комисия от 2 юли 2014 г. са гласувани и очакванията са до две седмици да влязат в Пленарна зала и да се превърнат в закон.

Галя Горанова, която е адвокат по професия коментира смисъла на увеличаването на наказанията за предизвикване на транспортни злополуки.
Тя сподели, че попадайки в съдебната зала, а и преди това, всички обвиняеми и подсъдими се интересуват от това, какво наказание е предвидено от закона за извършените от тях престъпления: "така, че след като друго не може да послужи за превенция - да! Това е начинът!" категорична е майката на загиналия Влади.
Тя обясни, че безкрайните пробационни мерки не допринасят с нищо и фаталният случай от 5 май потвърждава това.

"Детето ми почина на пети май. Влади беше правоспособен, управляваше напълно проверен автомобил и отиваше на изпит по Конституционно право в София. Детето ми почина пет дни преди да навърши 20 години. Влади следваше право и влезе първи в Нов Български университет с невероятно висок резултат. Аз правя всичко в негова памет...".

Галя Горанова, Христо Таслаков - баща на тежко пострадалата Цвети при катастрофата и Иван, който вече се възстановява, представиха пред медиите резултатите към момента от двете каузи, на които инициатор е групата "Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван".