Джипитата се готвят за протест
Джипитата се готвят за протест / netinfo

Над 80 % от общопрактикуващите лекари в Плевенска област са готови да подкрепят предстоящи протестни действия. Такива са данните след проведено общо събрание на личните лекари от областта съобщи за Дарик д-р Петя Дакова, председател на Регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари в областта.

Все още не е определена датата за протест, но със сигурност ще е през септември, уточни тя. Стартът на стачката ще бъде определен след срещата на представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, НЗОК и Министерството на здравеопазването.

Джипитата искат да им се даде възможност да назначават някои високоспециализирани изследвания и облекчаване реда за изписване на лекарства на хронично болните за период от 4 месеца оптимизиране реда за електронно отчитане, с възможност за достъп до базата данни на НЗОК по предварително регламентиран ред и др. Мястото на стачните действия също не е уточнено, то ще бъде или на централния градски площад, или пред РЗОК, каза още д-р Дакова.

Протестът ще бъде организиран в няколко стъпки и през първата седмица протестните действия ще са в рамките на два дни като с всяка следваща седмица броят на дните ще се увеличава. Подкрепа за ефективни протесни действия са заявили джипита от общините Плевен, Пордим, Левски, Червен бряг и Долна Митрополия.

Подробности за предстоящия протест чуйте в звуковия файл от д-р Петя Дакова.....