Доц. Стойков: Нямаме възможност да се справим с търговете  за лекарства в срок
Доц. Стойков: Нямаме възможност да се справим с търговете за лекарства в срок / Sofia Photo Agency
Доц. Стойков: нямаме възможност да се справим с търговете за лекарства в срок
36946
Доц. Стойков: нямаме възможност да се справим с търговете за лекарства в срок
  • Доц. Стойков: нямаме възможност да се справим с търговете за лекарства в срок

Плевенската Университетска болница няма юридическата възможност да направи търгове за лекарства за онкоболни и хемодиализа в начертаните от здравното министерство срокове до началото на март. Това свое опасение сподели директорът на лечебното заведение доц. д-р Димитър Стойков, след като министерството прехвърли договарянето на лекарства за онкоболни и болни на диализа към лечебните заведения. По думите му, процедурата е изключително дълга, тъй като законово всяка една поръчка изисква 52 дни само за обявата на търга.

Има срокове за купуване и подаване на документи, както и техническо време за обработка и прецизиране на списъка от необходимите медикаменти. Колкото и да скъсяваме сроковете, няма начин да направим едни законосъобразни търгове, тъй като дори едно обжалване от участник, би блокирало целия търг, поясни доц. Стойков. Той изчисли, че реално търговете в плевенската болница могат да станат най-рано през март и до април да бъдат сключени договорите.

Сумата, определена за закупуването на тези медикаменти в лечебното заведение е 4,5 млн. лева, които спрямо миналогодишните разходи би трябвало да стигнат за осигуряването на лекарствата от април до декември 2011 г. Доц. Стойков поясни, че ще разчита на здравното министерство при нужда да осигури и допълнително средства, с оглед на изнесената информация, че парите за онкоболни са увеличени с 12%, а тези за хемодиализа с 10%.

Болничният шеф допълни, че няма да допусне натиск от фармацевтичните фирми за завишаване на цените на медикаментите, какъвто очакват пациентските организации заради просрочени задължения на болниците към фирмите. Той сподели, че Университетската болница е приключила предходната година без никакви просрочени задължения, което не се е случвало откакто болницата е търговско дружество. Единственият критерий по време на търговете ще бъде цена и ще спечели онзи, който предложи най-добра такава, подчерта доц. Стойков.

Той сподели, че очаква до месец април да получи обещани от министерството пет линейки и два буса за нуждите на плевенската хемодиализа. Чрез една по-добра организация и с пренасочване на част от наличния шофьорски състав лечебното заведение ще може горе-долу да покрие разходите и да поеме хемодиализните болни, изчисли директорът.

Той изнесе данни, според които от 2004 г. насам в отделението по хемодиализа има 6-10% годишно увеличение на болните, около 10% пък е годишното увеличение на онкоболните, лекувани в лечебното заведение. Това според него се дължи не само на ръста в заболеваемостта, а и на по-доброто лекуване, което удължава живота на пациентите.