Цветко Цветков: хидропроектът Никопол - Турну Мъгуреле може да се реализира
Цветко Цветков: хидропроектът Никопол - Турну Мъгуреле може да се реализира / netinfo

На свое заседание от 25 септември Министерският съвет взе решение да се възстанови работата по хидропроект “Никопол - Турну Мъгуреле”. Проектът е от преди 30 години и има за цел да свърже с преградна стена през Дунав градовете Никопол и Турну Мъгуреле. При последните си срещи с крупни енергийни инвеститори като кандидатите за влизане в АЕЦ “Белене” - германската RWE и белгийската "Електрабел", министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров е представял хидромощността като възможност за вложения.

На заседанието е решено още министърът да оглави работната група за повторния старт и на проекта за хидро-технически комплекс “Силистра - Кълъраш” за изграждането на язовирна стена и водно-електрическа централа с мощност 265 мегавата.

Именно по този въпрос потърсихме мнението на областния управител на Плевен Цветко Цветков, как отговори той на въпроса доколко осъществим е на практика този проект, повече от 30 години след стартирането му, чуйте и вие в звуковия файл.

Според областния управител Цветко Цветков реализацията на проекта за хидровъзел “ Никопол – Турну Мъгуреле“ е възможност и за привличане на мощен финансов ресурс от страна на Румъния и България и с който ще бъдат решени и много проблеми на инфраструктурата – екологична, пътна, речна и т.н.