Цецка Цачева: Има и по-святи и силни неща от боричканията на днешния ден
Цецка Цачева: Има и по-святи и силни неща от боричканията на днешния ден / dariknews.archive

На 21 септември в плевенското село Къшин беше осветен новопостроеният православен параклис "Свети Пророк Илия".

Водосвет беше отслужен от плевенския митрополит Игнатий в присъствието на жители на село Къшин и гости, представители на Община Плевен, Областна администрация.

Цецка Цачева Има и посвяти и силни неща от боричканията на днешния ден
netinfo

В словото си председателят на читалище "Асен Златаров" в село Къшин Пламен Петков благодари на всички, подпомогнали изграждането на параклиса, сред които са Общинският съвет, отстъпил правото за строеж на параклиса, архитект Иво Петров, който е дарил проекта за параклиса. Община Плевен се е включила с близо 16 000 лева. Марио Милев е авторът на иконописите и иконите в храма, а дърворезбарят Евгени Стефанов е изработил иконостаса. Сред дарителите на храма е бившият областен управител на Плевен Илиян Йончев дарил с лични средства полиелея за параклиса.

Пламен Петков, който освен председател на читалищното настоятелство е и доскорошен кметски наместник сподели, че се е спрял на името за храма тъй като то означава крепост, "за да бъде крепост за всички християни за поколения напред".

Цецка Цачева Има и посвяти и силни неща от боричканията на днешния ден
netinfo

Специален гост на събитието беше председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която връчи на митрополит Игнатий реплика на иконата на Св. Илия в Рилския манастир.

"Забързани в делника си, все по-често се вглеждаме в материалните неща, в начина, по който са построени населените места, в които живеем и като че ли по-рядко се вглеждаме в нещо толкова важно, толкова силно, колкото е вярата.

Нямаме нужда от силни думи и гръмки фрази. Имаме нужда от нещо, което да дава гаранция, че и в хубави дни като днешния и в други, които са трудни, можем да покажем, че заедно съграждаме, че заедно строим и това, което постигаме е видимо.
Да помним,че има и по-святи и силни неща от боричканията на днешния ден", каза в словото си Цецка Цачева.

Между 50 и 60 000 лева струва построяването и оборудването на храма до момента, като след довършителните дейности общата сума ще достигне близо 70 000 лева.

Самото село Къшин е основано през 13-ти век и в момента с постоянен и настоящ адрес в него живеят около 350 жители като постоянно живеещите са над 400. Храмът "Свети Пророк Илия" е първият построен в селото, в което живеят само православни християни и няма представители на други етноси.

Цецка Цачева Има и посвяти и силни неща от боричканията на днешния ден
netinfo