БСП държи на ангажимента АЕЦБелене
БСП държи на ангажимента АЕЦБелене / archive.dariknews

БСП като партия не се е отказала от проекта АЕЦ"Белене" и ние държим на този ангажимент, защото сме последователна партия", каза лидерът на партията Сегрей Станишев пред журналисти в Плевен.
Той припомни, че по време на кампанията за референдума е казал, че България ще има нужда и от АЕЦ"Белене" и от Седми блок в Козлодуй.

"Спомнете си студената зима през 2011 година, когато България беше принудена да спре износа на електроенергия, за да може да задоволи вътрешните си нужди. Толкова за глупавите и нелепи тези, как имаме свръхмощности, които не знаем, какво да ги правим", коментира Станишев.

Той добави, че през следващите години предстои поетапно закриване на действащи мощности - най-вече ТЕЦ-ове, заради технологично износване и екологични стандарти и трябва да се появят нови базови мощности за българската енергетика.

Станишев каза още, че проектът Белене е бил "ужасно забатачен" по времето на Борисов. "Спомнете си всички приказки, противоречиви сигнали и глупости, които бяха направени. Ние не можем да стартираме, без да сме разчистили терена и без да сме развързали възли, завързани от други".

Той добави че се работи по търсенето на инвеститор, за когото да има гаранции, но за да предприеме стъпки правителството е необходима отмяна на решението на парламента, а БСП в момента има подкрепата на Атака, което не е достатъчно.