Бивш политически затворник получи медал
Бивш политически затворник получи медал / снимка: пресцентър на БСП Плевен

Народният представител Румен Петков връчи днес юбилеен медал «65 години от победата над хитлерофашизма" на антифашиста и бивш политически затворник Лако Павлов. Депутатът отправи и приветствие към членове и симпатизанти на Българския антифашистки съюз и на БСП Плевен, които се събраха в двора на бившия Плевенски затвор, за да почетат паметта на загиналите политически затворници. Пред паметната плоча с имената им бяха поднесени цветя.

В «Кайлъшката бастилия» са излежавали присъдите си най-изтъкнатите ръководители на антифашистката борба от цялата страна, студенти, адвокати, лекари, гимназисти, едни от най-видните комунисти от окупираните земи на Сърбия, Македония и Гърция, емигранти подводничари и парашутисти, осъдени на смърт и после помилвани. Сред затворниците е бил и бъдещият президент на Македония и по-късно на Югославия Лазо Колишевски. На 7 септември 1944 г. правителството обявило амнистия на всички политически затворници и концлагеристи в България.

Според документи от онова време, стачки и бунтове се организират в по-големите градове в страната. Управата на Плевенския затвор обаче се въздържала от действия. Сградата била обсадена от стотици плевенчани. С помощта на железопътна релса група мъже успяла да разбие главната порта и хората нахлули в затвора. Освободените мъже и жени заедно с множеството тръгнали на мирна демонстрация до центъра на Плевен. Разпръснатите от полицаите участници се укрили и така дочакали окончателното падане на правителството на 9 септември.