Басейнова дирекция препоръчва завишен контрол на водните обекти
Басейнова дирекция препоръчва завишен контрол на водните обекти / netinfo
Критично е състоянието на река Искър при кв.“Абдовица” в район Искър, където е констатирано подкопаване на дигата и има опасност от скъсване на защитното съоръжение, съобщиха от Басейнова Дирекция Дунавски район Плевен.

Експерти от Регионално водно бюро София към Басейнова Дирекция Дунавски район са извършили проверки за установяване състоянието на язовир “Панчарево” и реките Владайска и Боянска след падналите интензивни валежи на територията на София. Към момента състоянието на язовир “Панчарево” се нормализира като нивото на водата се е понижило на 62 см под сифонния преливник и се изпуска вода с 55 кубични метра в секунда. Останалите язовири “Белополец”, “Правец”, “Етрополе”, “Алино”, “Пролеша” са в нормално състояние. Извършени са проверки в горното течение на реките Боянска, Драгалевска и Владайска като е констатирано, че на места реките продължават да преливат в районите на кварталите “Бояна”, “Драгалевци” и “Владая”. Река Владайска в района на манастира “Св. Мина” е започнала да понижава нивото си. Река Искър при гр. Нови Искър в района на моста при фирма “Зебра” е с нормална проводимост и е на 1 м под преливния си ръб, а нивото на р. Лесновска се е повишило с 25 см.

Заради прогнозирани от НИМХ значителни валежи в следващите дни Басейнова дирекция препоръчва да се вземат мерки за повишено внимание към водните обекти, водоснабдителните и канализационни съоръжения и на отводнителната инфраструктура в селищата на областите на територията й.