БАЛИЗ Плевен започва прием на документи за целеви помощи
БАЛИЗ Плевен започва прием на документи за целеви помощи / снимка: Dariknews.bg

Сдружение „БАЛИЗ" Плевен стартира приема на документи за изплащане на целеви помощи за 2010г. по чл. 53а от Правилник за прилагане на закона за интеграция на хората с увреждания. Това информира Габриела Аспарухова - председател на УС на „Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения" - Плевен.

Съгласно въведения нов Чл. 53а, лицата с интелектуални затруднения и психични разстройства, на възраст над 16 год., със 71 или над 71 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, имат право да ползват целева помощ. Тя е за придружител - до 10 часа годишно в размер на 5,00 лв. на час, при посещенията на хора с увреждания в държавни, общински, здравни, образователни и други институции. Общият размер на предоставяните целевите помощи е до 50,00лв.

В качеството си на Национално представена организация, БАЛИЗ подписа договор № 07-03/12.07.2010г. с Агенция за хората с увреждания за предоставяне на този вид целеви помощи на територията на цялата страна. На областно ниво Сдружение „БАЛИЗ" - Плевен ще приема и обработва подадените заявления, ще подава за одобрение списъци и ще изплаща /чрез  пощенски записи/ целевите помощи на отговарящите на условията лица. Имащите право на тези помощи трябва да представят следните документи:

- заявление-декларация за отпускане на целева помощ - бланка на Сдружение „БАЛИЗ" Плевен.

- служебна бележка, удостоверяваща, че лицето е ползвало придружител до съответните институции - бланка на Сдружение „БАЛИЗ" Плевен.

- копие от решение на ТЕЛК.

Приемът на документи за целеви помощи започна на 9 август и ще продължи до 15 октомври всеки понеделник, сряда и петък от 18.00 ч. до 19.00 ч. на ул. „Белмекен" № 11.