Балетната школа в Съгласие усилено подготвя премиерата на Пепеляшка
Балетната школа в Съгласие усилено подготвя премиерата на Пепеляшка / saglasie.pleven

„Пепеляшка" е заглавието на най-новата продукция на Балетната школа при читалище „Съгласие 1869". Екипът е в усилени репетиции преди премиерата, която ще се състои на 30 март от 19:00 часа в зала „Емил Димитров" при читалището.

Балетната школа в "Съгласие" усилено подготвя премиерата на "Пепеляшка"
netinfo

Трудно е да се изброят всички спектакли на Балетната школа през годините: „Приказка за балета", „Приказка за грамофона", „Приказка за телефона", „Грозното патенце", „Куклената фея", „Ледената царица", „Вълшебният бал". Десетки представления, посетени от стотици плевенски деца. Срещи с танца и музиката, които раждат любов към истинското Изкуство.

„Това вече е повече от традиция, това е история", категорична е хореографът и художествен ръководител на Балетната школа Маня Николова.

„Още след „Ледената царица" (2012 г.) имах желание да направим отново приказка, защото според мен това е по-лесно смилаемото за децата. Интересно е предложението на режисьора Георги Енчев да пренесем познатия сюжет на приказката в наши дни - ученици имат проект, в който трябва да пресъздадат приказката. Това е една симбиоза между приказното и това, което ежедневно заобикаля децата", споделя Николова.

Освен класическите танци, в спектакъла отново са включени атрактивните и интересни за децата брейк денс и попинг техника. Балетното студио е основната единица, с която се гради спектакъла. Участват и актьори от детската театрална студия към ДКТ „Иван Радоев" с ръководител Ива Николова, ученици от НУИ „П. Пипков", брейк и попинг танцьори. Режисьор на спектакъла е Георги Енчев, Иван Велчев - Йово е сценограф, Валя Козовска - репетитор. Музикалният подбор е на Илина Павлова.

„Пепеляшка е между нас и тя не заслужава да е обект на подигравки, а на възхищение". Това е основното послание, което се опитва да отправи към младата аудитория режисьорът на спектакъла Георги Енчев.

Балетната школа в "Съгласие" усилено подготвя премиерата на "Пепеляшка"
netinfo

„Младите хора днес гледат какво ли не, интернет непрестанно им дава всякаква информация. С това се съобразявахме, когато обсъждахме сценария за спектакъла. Струваше ми се, че някои от първоначалните идеи, щеше да им се стори инфантилна. Затова решихме историята да бъде за съвременни млади хора - тук, сега, такива, каквито са, и по някакъв начин да кореспондира с Пепеляшка в нашия живот. Всеки познава някого, когото би могъл да нарече Пепеляшка", смята режисьорът.

Освен ефектът, който има върху зрителите деца история, разказана от актьори деца, той отчита още един хубав момент в работата си с Балетната школа при „Съгласие". А именно симбиозата, която се е получава между актьорите от Детската театрална студия, балерините и танцьорите. Актьорите провокират балерините да бъдат по-артистични и обратното - танцьорите провокират младите артисти да бъдат по-дисциплинирани, отбеляза Георги Енчев.