Анелия Мингова: Вече няма оправдание за гласуването с чужди карти
Анелия Мингова: Вече няма оправдание за гласуването с чужди карти / netinfo

Ще получават ли избраниците на народа червени картони, санкции и порицание за гласуване с чужда карта? Вече имаме твърд и категоричен отговор “не” на този любопитен въпрос, след като депутатите отхвърлиха предложението на председателя на Народното събрание Георги Пирински за задължителна санкция при гласуване с чужда карта.

Миналата седмица идеята му за отстраняване от пленарно заседание и глоба в размер на една надница подкрепиха едва 78 народни представители. И сега според правилника за работа на парламента председателят може да отстрани и глоби депутат, гласувал с чужда карта. Георги Пирински настояваше санкцията да бъде задължителна. Народните представители обаче отхвърлиха предложението му.

Гласуването с чужда карта идва от това, че този който иска да гласува, обективно не може да го направи, тъй като има друг служебен ангажимент, коментира проф. Анелия Мингова, председател на ПГ на НДСВ. Според нея не може 5 часа три дни в седмицата през 5 или 10 минути, да стоиш там, за да натиснеш едно копче, при положение, че имаш да вършиш работа, каза проф. Мингова. Затова жълтите поискаха кворум в началото на заседание и при гласуване.

Сега, след като гласуването е съсредоточено два дни в седмицата и то в началото на пленарно заседание, всеки би могъл да разпредели времето си така, че да присъства и да гласува, категорична беше проф. Мингова. Според нея сега вече няма оправдание за гласуването с чужди карти, останалото е въпрос на морал.