Александър Лилов: Глупост е, ако АЕЦ Белене не стане поради политически причини
Александър Лилов: Глупост е, ако АЕЦ Белене не стане поради политически причини / Дарик Плевен

Ако поради политически причини усложним, забавим или загубим АЕЦ Белене, това ще е непростима глупост от наша страна. Така проф. Александър Лилов, бивш член на ЦК и на Политбюро на БКП, коментира в Плевен ситуацията с изграждането на втора атомна централа у нас. Пред медиите той подчерта, че страната ни се нуждае от този проект, ако иска да запази водещото си положение в енергийната област в региона.

Проф. Лилов изрази своето мнение и относно президентския проект АБВ и негово място в политиката. Според Лилов "Алтернатива за Българско Възраждане" не е опасна за БСП и няма да доведе до разцепване на социалистическата партия. В подкрепа на тезата си професорът подчерта твърденията на президента, че това е гражданско движение, а не политическа партия, затова БСП не се бои от партийна конкуренция.

"Самата БСП не подлежи на разцепление. Това е 120-годишна идейна, политическа, родова и морална традиция, която не може лесно да се разцепи", допълни бившият член на БКП. По думите му, АБВ иска да стане едно движение, което да генерира идеи и политика за изваждане на България от сегашното й положение в икономиката и социалната област. "Ако това е нейната цел, аз бих и казал добре дошла", каза още Александър Лилов.