94 бивши служители на Булгартабак се записаха в Бюрото по труда
94 бивши служители на Булгартабак се записаха в Бюрото по труда / archiv.DarikNews

В бюрото по труда в Плевен през месец юли, като безработни са регистрирани 5619 лица, което означава 8,9% безработица. Записаните в бюрото са 120 и увеличението е с 0.19% спрямо юни 2012.

"Това увеличение, основно се дължи на факта, че в бюрото по труда през юли са се регистрирали 94 лица, освободени от Булгартабак - Плевен", коментира Недко Лачев, директор на Бюрото по труда в Плевен. Освен тях в Бюрото по труда са се записали още 15 души, освободени от Пета механизирана бригада.

В бюрото се забелязва ръст на регистрираните младежи до 29 години - след завършване на образованието си. Само за един месец, регистрираните са 260, като 42 от тях са с висше, а останалите са със средно образование.

Голям е интересът към програма "Ново начало". До момента по тази програма за заетост са включени 45 души и има още 120 заявки от работодатели за включване в програмата. Припомняме, че програма "Ново начало" е за лица до 29 години със средно и висше образование, без стаж по специалността си, които изкарват шест месечен стаж при работодателя си, като за целия период, финансирането се осигурява от ОП"Развитие на човешките ресурси".

През месец юли от бюрото като изходящ поток са излезли 723 лица, от които 145 са устроени на първичния пазар, 165 са по програми и мерки по ОП"Развитие на човешките ресурси", а 388 са отпаднали поради прекратяване на регистрацията по причина "неявяване.