marimba
marimba / dariknews.archive
На 13 декември - четвъртък в Плевен ще се състои паметен концерт, с който ще бъде отбелязана 90-та годишнина от рождението на създателя на школата по ударни инструменти в България – проф. Добри Палиев.
Началото на концерта, който ще се състои в зала „Божко Шойков“ в НУИ“Панайот Пипков“ в Плевен е в 18:00 часа.
В програмата на събитието са включени солови изпълнения на възпитаници от класа по ударни инструменти в училището. Част от програмата на концерта ще бъдат и изпълнения на преподавателите по ударни инструменти в НУИ“Панайот Пипков“, като събитието ще завърши с участието на перкусионен ансамбъл „Акцент“.

Бащата на полиритмията в България проф. Добри Палиев и неговият ансамбъл "Полиритмия", съставен изцяло от ударни инструменти, прославят България по света, а перкусионната му школа влиза в европейските музикални учебници като еталон.     
Въпреки, че преди Добри Палиев в Българската държавна консерватория е имало още трима преподаватели по ударни, поради своя огормен принос в сферата на ударните,
Палиев е наричан от своите ученици и последователи, основател на школата по ударни инструменти в България. Проф. Добри Палиев е роден на 20-ти април 1928 г. и почива на 5 септември 1997 г.
Достоен последовател на проф. Добри Палиев в България е Симеон Серафимов, който е ръководител на класа по ударни инструменти в НУИ"Панайот Пипков" в Плевен и е сред най-изявените преподаватели по ударни инструменти в страната, постигнал международно признание и авторитет в Европа и Съединените щати.