15 септември за начинаещи
15 септември за начинаещи / снимка: Dariknews.bg

Бавно, но сигурно той идва - 15 септември. За по-големите ученици, които знаят какво ги очаква - с известна доза неудоволствие, а за първолаците това е най-чакания ден от септември. За родителите на първокласниците пък, 15 септември е едновременно край на предстартовата треска и началото на нова - тази за успешното овладяване на тайните на сериозното знание. И ако си мислите, че тревогите и подготовката за заветната дата започват месец преди това - е, грешите.

Препатилите родители са наясно, че всичко започва още с избора и решението на това точно в кое училище ще запишат детето. Определящите фактори са много - близост до дома, наличие на притичващи се на помощ баби и дядовци и не на последно място мнението на познатите родители, минали вече по този път. След завършването на детската градина, следва обмен на документация от там към избраното училище. Дано сте слушали внимателно обясненията на проведените поне две родителски срещи, защото така част от неизвестните отпадат.

Родителите, които предпочитат да не се лутат в последния момент, вероятно вече са подготвили и по-голяма част от необходимите материали по списъка, даден им от училището. Разбира се, винаги има и още нещо, което или сте изпуснали, или не сте уцелили, но не се тревожете - ако то наистина е в графа дребни детайли, и с това ще се справите без проблем. Изборът от тетрадки, боички, моливчета, несесерчета и раници е наистина голям, така че да съобразите финансовите възможности с необходимостите. За тези консумативи ще ви трябват от 30 до 60 лв., а за прилична и здрава раница - още 25 - 30 лв. Но ако детето ви има предпочитание към някоя известна героиня от филмчета, цената тръгва от 40 и стига до 60 лв. в зависимост от модела. Запасете се предварително с търпение и време заради обикалянето, макар че ако сте от онези родители, които вече имат опит с подаването на документи за детски надбавки и за еднократна помощ за първокласници, това няма да ви е чуждо - дори напротив.

След лятото децата се оказват доста пораснали, така че не забравяйте да премерите дрешките - най-вече панталоните и връхните дрехи с дълъг ръкав, малко по-рано. За да не изпаднете в истерия рано сутринта на 15 септември, когато установите, че глезените и китките на вашия първолак са два пръста под ръба на крачола или ръкава.

Друг вариант е, ако имате повечко роднини, съпричастни с изпитанието 15 септември, да разпределите между тях част от необходимите неща и те да минат в графа "подаръци". Важен проблем за момиченцата в първи клас е тоалетът - тук вече за тях не е толкова важно да е по мярка, а да е по мода. Фибички, ластици, чорапи или чорапогащи също трябва да са в тон, ако искате относително мирно започване на учебната година. Разходите продължават - предвидете средства за обувки, за спортен екип с поне две долнища, гуменки или маратонки.

И след като сте се преборили успешно и навреме с повечето от тези "подробности", не ви остава нищо друго, освен да въздъхнете. Но не по-рано от обяд на 15 септември. И да стискате палци и да се стараете всичко да върви добре.

Защото след това идва 16 септември.