106 години от обявяването на Независима България
106 години от обявяването на Независима България / archive.dariknews

На 22 септември България отбелязва 106 години независимост и възраждането на българската държавност.

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември /5 октомври нов стил/ 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество.

В Старопрестолния град - Велико Търново на паметната плоча на Царевец пишв: "Тук, в историческата крепост Царевец, на 22 септември 1908 г. Княз Фердинанд I обявява Независимостта на България".

Независимостта на България е обявена в старинната църква "Св. Св. Четиридесет мъченици", която приютява едни от най-значителните старобългарски епиграфски паметници - Омуртаговата, Асеновата и граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум.

На 18 май 1888 г. в тази църква сключват брак министър-председателят Стефан Стамболов с Поликсени Костаки Станчова от Свищов. В църквата са погребани царете Калоян, Иван Асен II, Михаил Шишман, цариците Анна Мария и Ирина, Свети Сава Сръбски и много други членове на царското семейство. В същия храм Фердинанд приема титлата цар на българите.

На 22 септември 2014 г., премиерът проф. Георги Близнашки и министри от служебния кабинет ще присъстват на тържествата за Деня на Независимостта във Велико Търново. За пореден път старопрестолната столица става център на националното честване по повод годишнина от обявяването на епохалния исторически акт.