2 млн. лв. иска ромски кандидат-кмет от Перник срещу изборната търговия
2 млн. лв. иска ромски кандидат-кмет от Перник срещу изборната търговия / Sofia Photo Agency
2 млн. лв. иска ромски кандидат-кмет от Перник срещу изборната търговия
44969
2 млн. лв. иска ромски кандидат-кмет от Перник срещу изборната търговия
  • 2 млн. лв. иска ромски кандидат-кмет от Перник срещу изборната търговия

2 милиона лева поиска с факс до премиера Бойко Борисов ромският кандидат за кмет на община Перник Методи Стоилов, издигнат за изборната надпревара от партия "Единство". Искът е мотивиран с предприемането на мерки срещу купуването на гласове на избиратели в града.

„Във връзка с масовата подготовка за купуването на изборите, най-настоятелно предлагаме спешно да бъде създаден паричен фонд от минимум 2 милиона лева, които да бъдат използвани в срамния бизнес", казва се във факса на Методиев. Той предлага средствата да бъдат разпределени в 20 награди от по 50 000 лева за оперативни работници от МВР и ДАНС, които са осигурили най-навременна, обективна и годна за съда информация за готвено или за започнало престъпление с цел манипулиране на изборните резултати. Други 100 награди, всяка от по 10 000 лева, Стоилов иска да бъдат изплатени на граждани, които са подали информация за готвещо се или започнало престъпление с цел манипулиране на изборния процес.

Специализиран полицейски щаб ще проверява всички сигнали за купуване на гласове по време на изборите в Перник, заяви на пресконференция директорът на полицията Валентин Димитров. Част от него ще бъдат мобилни групи, които ще реагират на местата, посочени в сигналите. До момента според Димитров няма сигнали, че в Перник се подготвя купуване на гласове.