За първи път в страната в Кърджали пречистват водата с картофено пюре
За първи път в страната в Кърджали пречистват водата с картофено пюре / netinfo

Нова технология за очистване на питейната вода прилагат отскоро във ВиК Кърджали. Според управителя  инж. Милан Миланов,  дружеството е новатор, тъй като  използва биологични продукти за пречистване- флокуланти, които  премахват мътилката във водата. Предимството е, че употребата  на химикали е сведена до минимум, което е добре за здравето на потребителите.

Традиционен метод  за  пречистването на водата, е  третирането й с  алуминиев сулфат. Тя се утаява и избистря много по-бързо, ако се  прибави картофено нишесте, твърди  инженерът.  Във кърджалийското В и К го набавят чрез български вносител, тъй като продуктът се произвежда в Холандия. Технологията се прилага  успешно в пречиствателните  станции за питейна вода на държавите от Европейския съюз и Щатите.  Кърджалийските специалисти  още експериментират, но са изключително доволни от крайния резултат. В момента кърджалийци пият една от най-чистите води в цялата страна, категорични са от ВиК.