Ученици от Кърджали проведоха открит урок за действия при земетресение
Ученици от Кърджали проведоха открит урок за действия при земетресение / netinfo

В СОУ „Отец Паисий” в Кърджали беше представена Книгата на учителя, по която стартира пилотно обучение на учениците за действия при бедствия и аварии. Целта е децата да придобият знания за справяне в критични ситуации. Книгата е резултат от проекта “Превенция на бедствия и аварии чрез системата на средното образование в България”, реализиран от Министерството на извънредните ситуации, Министерството на образованието и науката и програмата на Организацията на обединените нации за развитие.

Събитието беше открито от зам.-министъра на извънредните ситуации Ангел Чакъров и от директора на регионалния инспекторат на МОН в Кърджали Надя Джунджулова. “Убеден съм, че чрез тази Книга ще постигнем устойчиви резултати в сферата на обучението по защита при бедствия и аварии. Трябва да научим подрастващите как да спасят своя живот в кризисни ситуации и не само своя, а и този на близките си”, заяви при откриването зам.-министър Чакъров.

Националният директор на проекта Деяна Заркова презентира новите интерактивни методики и техники, залегнали в Книгата на учителя за работа с учениците от началния, прогимназиален и гимназиален курс. Директорите на училища от община Кърджали получиха комплект от Книгата и изразиха задоволство, че с нейна помощ ще подобрят качеството на преподаване за защита при бедствия и аварии в часа на класа.

Второкласниците от училището участваха в открит урок за действие при земетресения, в който се запознаха теоретично и практически разиграха техники и действия на поведение при земетресение.

Инициативата уважиха представители на регионални инспекторати на МОН, НС “ПБС”, БЧК, учители и журналисти.