Проект за саниране на панелки тръгва в Кърджали
Проект за саниране на панелки тръгва в Кърджали / netinfo

В Кърджали стартира информационна кампания за подготовка на Демонстрационен проект за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Тази инициатива на МРРБ и ПРООН има за цел да подкрепи гражданите в обновяването на жилищните сгради, които обновяват. Това обяви в ефира на Дарик Даниел Делчев – изп. директор на Европейски изпълнителен център.

За първи път в този проект държавата и общината с подкрепата на ПРООН предлагат реално партньорство на живущите в режим на Етажна собственост за цялостно обновяване на жилищни сгради и околни пространства. Делчев уточни, че финансовата подкрепа, която проекта предоставя, покрива 100% техническо и енергийно обследване на сградата, цялостен проект за саниране, обновяване на някои общи части, строителен надзор и инвеститорски контрол, организация и администриране на процеса. 20% от стойността на строително-ремонтните дейности за обновяване на отделните жилища и 100% за обновяване на околни пространства е финансовата подкрепа.

В проекта предимство ще имат едропанелни блокове в жилищните комплекси, многофамилни жилищни сгради, построени преди повече от 15 години и др. Възможния минимален мащаб на обекта за обновяване е цял блок.