Облякоха 10 просещи деца
Облякоха 10 просещи деца / netinfo

Представители на Държавната агенция за защита на детето и подразделението и в Кърджали закупиха дрехи, обувки и пособия за училище на 10 деца от Кърджали на възраст от 6 до 9 години с цел записване на децата в детска градина или интегрирането им в училище.

Всяко дете получи яке, блуза и панталон, чорапи и обувки за зимата, а на учениците допълнително бяха предоставени тетрадки и химикали. Децата са идентифицирани и регистрирани като просещи от екип от наблюдатели в Кърджали.

До момента експертите в община Кърджали са идентифицирали 16 деца въвлечени в най-тежки форми на труд като просия, работа на сметището и отглеждане на тютюн, а още 23 деца са в риск от въвличането им в детски труд. Мерките, които са предприети по отношение на тези деца са – регистрирането им в Отдела за закрила на детето като деца в риск, информиране и консултиране на родителите, наблюдение, финансово подпомагане на семействата за записване на децата в детска градина или интегрирането им в училище, организиране на детски лагер през лятото, закупуване на дрехи, обувки и училищни пособия и други.