Министър Цветанов: Търсим варианти за тютюнопроизводството
Министър Цветанов: Търсим варианти за тютюнопроизводството / netinfo

Търси се вариант за продължаване на тютюнопроизводството, това каза в Кърджали министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Той поясни, че очаква отговор на писмо дo EK , писано още от предшественика му Нихат Кабил,  за обезпечаване на отрасъла. Цветанов уточни, че Фонд "Тютюн" все повече намалява и има средства за около година и половина. Засилен е и интересът към ориениталските тютюни от страна на световния пазар.

Валери Цветанов припомни , че през 2007-ма в българското земеделие са влезли 430 000 000 лева, а т.г. се очакват още повече пари. Той призова земеделските производители да подадат общи заявления до 15 май , за да получат преки плащания по земеделските субсидии.

Това е първата визита извън София на земеделският министър от встъпването му в длъжност .  Депутатът Лютви Местан поясни, че не трябва да се търси политически знак за това посещение на Цветанов в Кърджали, а  това , че Програмата за развитие на селските райони засяга изключително този регион. Над 80% от парите, които се очаква да пристигнат в Кърджали ще бъдат по Програмата. По време на срещата  с кметовете от областта , те поставиха въпроси за начините на удължаване на сроковете и намаляване на ограничениаята,  визирани в нея.  .