Директорът на МБАЛ в Кърджали доц.д-р Тодор Черкезов и ръководителят на Центъра за информираност Златка Лапанова.
Директорът на МБАЛ в Кърджали доц.д-р Тодор Черкезов и ръководителят на Центъра за информираност Златка Лапанова. / Павел Тенчев
Хората претърпели инсулти и инфаркти преминали през кърджалийската многопрофилна болница са се увеличили двойно за 10 години, заяви по време на откриването на Центъра за информираност на гражданите към здравното заведение директорът му доц. д-р Тодор Черкезов.

Той изнесе данни, според които през 2016 г. общо преминалите през болницата хора, претърпели инсулт и инфаркт, са 880 (741 инсулти и 139 инфаркти), а до 21 септември на 2017 година те са 634 (543 инсулти и 91 инфаркти).

Причината за увеличението на инфарктите и инсултите в последните години, както е известно, се крият в стреса, храната, заседналия живот, липсата на движение, с две думи - те са комплексни, смята доц. Тодор Черкезов.

Ето защо, според думите му, е необходимо ограмотяване на населението по отношение на начина на живот, чиято основна грижа ще е именно Центъра за информираност на граждани към болницата.