Епидемичната обстановка във връзка с новия грипен вирус А(H1N1)
Епидемичната обстановка във връзка с новия грипен вирус А(H1N1) / netinfo

Във връзка с развитието на епидемичната ситуация по отношение на разпространението на новия грип А(H1N1), Министерството на здравеопазването напомня, че вземането на проби за изследване в Националната референтна лаборатория по грипа се извършва само от лица с проявени клинични признаци и на деца без клиника, но с повишен риск за предаване на инфекцията по епидемиологични показания. Указанията за противоепидемичен контрол и  ограничаване на негативните медицински и социални последици са публикувани на интернет страницата на МЗ и на РИОКОЗ.

Министерството на здравеопазването, в сътрудничество с Европейския офис на Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за контрол на заболяванията, следи постоянно развитието на епидемичната обстановка. До момента в България са регистрирани 22 положителни случая.

МЗ ще продължи да осигурява безплатно само антивирусни препарати за лечението на пациенти с А(H1N1) инфекция, както и лични предпазни средства за екипите на РИОКОЗ, Спешна медицинска помощ и екипи, работещи в огнища на заболяването при специални случаи. Със съдействието на УНИЦЕФ са подготвени за печат и ще бъдат разпространени сред обществеността информационни здравно-просветни материали за  новия грипен щам.