Дянков прави първа копка на Лот 12  по пътя Момчилград-Крумовград
Дянков прави първа копка на Лот 12 по пътя Момчилград-Крумовград / netinfo

Министърът на финансите Симеон Дянков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Божидар Йотов ще направят първа копка на Лот 12 на пътя Момчилград-Крумовград. Стартът на рехабилитацията ще бъде даден в събота, 7 август, от 11 часа на км 9+ от началото на трасето /край с. Бодка/, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. На откриването щели да присъстват областният управител Иванка Таушанова, народният представител Цвета Караянчева, директорът на Областно пътно управление инж. Радостин Ламбрев, кметовете на Момчилград и Крумовград, представители на фирмата-изпълнител и надзора.

Обектът се финансира от оперативна програма „Регионално развитие" и е първият от пътните схеми на ОПРР, който се реализира в област Кърджали. Търгът за изпълнител бе спечелен от пловдивското дружество „Пътинженеринг" ЕООД в конкуренция с други 11 фирми  и обединения от България и Гърция. Договорът с него е сключен на 21 юли. Фирмата ще изпълни всички видове строително-монтажни работи по трасето на стойност 9 276 279,06 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 3,9 месеца. Строителният надзор ще се осъществява от „Екоинженеринг" - Кърджали.

Проектът предвижда рехабилитация на 18,292 км от второкласния републикански път, свързващ общинските центрове Момчилград и Крумовград с полагане на 55,5 т асфалтови смеси,  изграждане на девет нови водостоци, ремонт на подпорните стени и подмяна на стоманените предпазни огради и вертикалната сигнализация.

Общо 15 пътни лота ще бъдат изпълнени тази година по схемата за рехабилитация и реконструкция на второкласни и третокласни републикански пътища по ОПРР. Следващото трасе, което ще ремонтира в област Кърджали е Лот 13 - Чифлик - Горна крепост - Стремци - Черноочене.

Отсечките са 26 с обща дължина 311 км. Индикативната стойност на проектите е 265 млн лева. Целта е с европейски средства да се подобри качеството на вътрешно регионалните връзки, както и да се осигурят възможности за развитие на специфичния икономически потенциал и достъп до туристическите дестинации в отделните райони за планиране.