АФИС попита хората за Горубсо
АФИС попита хората за Горубсо / netinfo
В периода 10-15 юни беше проведено анкетно проучване сред 1040 пълнолетни жители на община Кърджали, подбрани на случаен принцип. От тях, 440 са живеещи в град Кърджали, както в централната градска част, така и във всички квартали на града. Другите 600 анкети бяха осъществени в 26 селища на общината, като извадката беше подсилена в селата Глухар, Вишеград, Островица, Айрово, Опълченско, Мост и Широко поле. Целта на проучването беше да се провери, доколко хората са осведомени за намерението на „Горубсо-Кърджали” АД да осъществи проект за обработка на златосъдържаща руда с цианиди, както и какви са очакванията на жителите на града и общината, за последиците от разкриването на такова производство.

Изводът е, че инвестиционното намерение на „Горубсо-Кърджали” АД може да предизвика сериозни опасения в местното население и при опит да бъде осъществено едностранно и „ултимативно” има потенциал да предизвика значителна съпротива.

Въпреки това, хората са склонни да повярват в модерното технологично решение на екологичния проблем. Тези, които гледат позитивно на реализацията на инвестиционния проект, са на мнение, че все пак „световна” практика е да се извлича злато с помощта на цианид и са склонни да възлагат надежди върху внедряването на нови, практически безотпадни и безвредни начини за производство, сочи още изследването.