Заразено мляко са яли 1360 деца от 26 детски градини
Заразено мляко са яли 1360 деца от 26 детски градини / netinfo

Министерството на здравеопазването извърши мащабна проверка на търговската мрежа в областите Кюстендил и Благоевград за наличие на заразени с бактерията “листерия” млечни продукти от фирма “Евро мийт енд милк” ЕООД, гр. Кочериново. Установено е, че същият производител снабдява голям брой магазини, детски заведения и болници на територията на Кюстендилска и Благоевградска области.

На територията на Кюстендилска област са установени 26 детски заведения, в които е консумирано мляко “Милица” от посочения доставчик, от 1360 деца. Разпоредено е изследването на децата с профилактична цел за установяване на клинично протичане или носителство на причинителя Листерия. Връчени са предписания на всички общопрактикуващи лекари, женските и детски консултации от региона за активно издирване и насочване за изследване на лицата от рисковите за заболяването групи – бременни, новородени и имунокомпрометирани пациенти. Изследванията ще се извършат в РИОКОЗ.

Предприети са всички необходими противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на заболяването и за профилактична изследване на лицата в риск.