Закриват нощуващите групи в ДГ „Таушаница Дупница
Закриват нощуващите групи в ДГ „Таушаница Дупница / Дарик радио,архив

Нощуващите групи в ДГ „Таушаница" в Дупница ще трябва да бъдат закрити. Становището е на Министерство на образованието и науката. От там е изискано от директора на детската градина, от общината и от РУО Кюстендил, в срок до 06 февруари да бъдат уведомени за конкретните предприети действия относно осигуряването на съответствие на организацията на предучилищното образование в ДГ „Таушаница" с разпоредбите на Закона за предучилищното и училищното образование.

В Министерството на образованието не е представен документ (решение на общински съвет или заповед на кмета на общината) относно функционирането на двете нощуващи групи. Предоставена е Наредба за определянето на местните такси и цени на услуги и администрирането им на територията на община Дупница. Цитираната наредба не може да бъде основание за организацията на дейностите в детската градина. В тази връзка не съществува основание за функционирането на двете нощуващи групи се казва в отговор до Дарик радио от образователното министерство.

В резултат от извършените проверки от Регионалното управление по образованието-Кюстендил в детската градина е видно функционирането на групи при седмична организация. Направени са задължителни предписания на директора на детската градина за преустановяване на дейността на нощуващите (седмичните) групи.

В отговора се посочва, че Община Дупница е изразила готовност да приведе организацията на работа в ДГ „Таушаница" в съответствие с действащата нормативна уредба в областта на предучилищното образование.