Забранява се паленето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи
Забранява се паленето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи / Дарик радио,архив

Кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев издаде заповед, с която регламентира опазването на горския фонд и земеделските земи, предвид предстоящото им „почистване".

Забранява се изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи, да не се извършва паленето на горими отпадъци до сградите, горски масиви, слогове и крайпътни ивици, да не се извършва палене на горими отпадъци при наличие на вятър. При необходимост от палене на горими отпадъци, огньовете да не се оставят без наблюдение и неизгасени, като за всеки конкретен случай да се предвидят средства за гасене - съдове с вода, лопати и тупалки.

Почистването на сухи треви и растителност, храсти и горими отпадъци около сградите, складовете за товарни материали и сервитутни ивици на пътищата, ЖП-линиите, електропроводи и газопроводи, трябва да става контролирано.

Гражданите трябва да оказват съдействие на органите на РУ на МВР- Дупница за откриването на нарушителите на противопожарните правила в горите и земеделските имоти.

На нарушителите ще бъдат налагани санкции от 50 до 150 лв., съгласно Наредбата за обществения ред и опазване на общинските и други имоти за общо ползване на територията на община Дупница.