Взрив от остри респираторни заболявания в Кюстендил
Взрив от остри респираторни заболявания в Кюстендил / Дарик радио,архив

Взрив от остри вирусни заболявания, които преминават в бронхиолит и пневмонии има в Кюстендил, алармира директорът на МБАЛ "Д-р Никола Василиев" д-р Александър Величков.
В детското отделение на болницата в момента се лекуват между 60 и 65 деца, а в дните около Коледа са били около 120, което е довело до необходимостта от разкриване на допълнителни легла в други отделения.
"От 2 дни преди Коледа има повишена заболяваемост от остри респираторни заболявания сред детската възраст, от кърмаческа до предучилищна, което доведе в празничните дни до Нова година, до едно значително повишаване на приема на деца, усложнени с бронхиолити и пневмонии. Постепенно инфекцията възникна в ромския квартал, но в следващите дни се пренесе и в града, а от 2, 3 дни имаме и повишена заболяваемост и на възрастни хора с пневмонии и хронично обостряне", коментира д-р Александър Величков.
Той уточни, че за да има данни за грип, трябва да се произнесе РЗИ, а през дългите почивни дни са работели само болницата и центърът за спешна помощ. Данните се вземат от амбулаторните прегледи при личните лекари, така че не може никой да каже дали има грипна епидемия към момента в града.