Внимавайте при пазаруване в интернет
Внимавайте при пазаруване в интернет / Дарик, архив

 При дистанционна продажба потребителят има право да върне стоката до 7 работни дни от доставката и да получи парите си обратно

Все повече хора в България пазаруват по интернет, но Асоциация „Активни потребители" предупреждава, че с това нарастват и рисковете потребителят да стане жертва на измами и злоупотреби с кредитни карти, да попадне на некачествени стоки, на недобросъвестни търговци и правата му да бъдат нарушени. Най-уязвими са хората без опит, които тепърва навлизат в глобалната мрежа. Хиляди фалшиви интернет страници се появяват по света за кратко, за да направят бързи пари и да изчезнат. Това, че сайтът изглежда добре, не означава, че компанията е законна.

За да се предпази от злоупотреби при покупки онлайн, човек трябва да се увери в надеждността на сайта, от който пазарува. Има няколко начина да се провери дали страницата гарантира за сигурността, или не.

Адресите на сайтовете със сигурни начини за плащане започват винаги с https://, вместо със стандартното http://. Това гарантира, че данните, които се попълват онлайн, ще останат недостъпни за трети страни. Друго обозначение, по което се познава, че има защита срещу спекулации, е емблема с катинар в долното поле на браузъра.

 

При пазаруване онлайн винаги има риск потребителят да хареса снимките и описанието на стоката в интернет, но да се разочарова, когато му я доставят и я изпробва на живо. В такъв случай „Активни потребители" ви съветва да се възползвате от правото, което ви дава Законът за защита на потребителите, да върнете продукта в рамките на 7 работни дни от доставката и да си получите парите обратно. Не е необходимо да давате обяснения защо сте си променили решението. Важно е да запазите документа, удостоверяващ връщането на стоката. Затова използвайте препоръчана поща с обратна разписка. Трябва да получите парите си не по-късно от 30 дни.

.

Периодът, през който имате право да размислите, може да варира от 7 до 15 дни в различните държави на ЕС. Никъде обаче той не може да е по-кратък от 7 работни дни. Когато купувате по интернет или чрез телевизия, проверете и датата на доставката. Тя не може да се забави повече от 30 дни.